Аналіз декларації народних депутатів, які обиралися до ВР по місту Запоріжжю та області, за останні два роки. Спеціально для CorruptUA.org Ольга Приходько з’ясувала, як змінилися їх статки, що вони приховали у своїх “звітах” та як насправді живуть.

 У дружини Миколи Фролова «з’явилось» кафе

2

Микола Фролов. Фото vmestezp.org

До обрання народним депутатом України у 2014 році Микола Фролов працював ректором у Запорізькому національному університеті. На той час отримував виключно зарплатню. У парламент обирався в перший раз, балотувався від “Блоку Петра Порошенка”, а коли потрапив до Верховної Ради його офіційні заробітки зменшилися, і доволі суттєво. Дохід народного депутата став практично вдвічі меншим, ніж був до обрання парламентарем.

Дохід за 2014 рік – 200 тис. грн (заробітна плата)

Дохід за 2015 рік – 90,8 тис. грн (з них 72 тис. грн – заробітна плата)

Грошей у банку у народного обранця не було ні під час обрання до Верховної Ради, ні у наступному році.

Серед членів родини народний депутат вказує у декларації тільки дружину. Певно, його двоє дітей, Юлія та Олександр, згадувані у біографії нардепа, дорослі, мають свої заробітки та живуть окремо – у цьому разі діти можуть не зазначатись у такого типу “звітах”. Так пояснюють юристи. У дружини, вказаної у декларації, заробітки фактично також знизилися.

Дохід дружини  за 2014 рік – 161 тис грн

Дохід дружини за 2015 рік – 154 тис. грн

Але у Наталі Фролової є певні заощадження на банківському рахунку, які трохи побільшали (з 352 тис грн. до 367 тис грн.). Та ще у неї офіційно додалося майна.

У “звіті” за 2014 рік Микола Фролов зазначав, що у нього та у дружини є у спільній власності половина квартири площею 83,4 кв.м. Окремо на Миколу Фролова була оформлена половина іншої квартири – загальної площі 54,2 кв.м. У 2015 році до названої “сімейної” нерухомості додалося “невідомих” 310516_011188,1 кв.м., записаних на дружину – у декларації нардеп позначив їх як “інше нерухоме майно”.

За документами 188,1 кв.м. виявились прибудовою до будинку по вулиці Чарівній у Запоріжжі. Сьогодні є тільки одна прибудова до цього будинку – це кафе “Каприз”, яке зараз не працює.

Виявилось, що кафе у дружини народного обранця існує вже досить довгий час. Хоча раніше про будь який бізнес дружини Микола Фролов не згадував. Наприклад, у своїй біографії народний депутат зазначав Наталю Фролову, як вчителя. Але як свідчать документи, кафе дісталось їй ще у 2008 році – за рішенням суду.  Тож фактично народний депутат “додекларував” цю нерухомість, а чому не згадував про неї раніше – ми вирішили запитати у нього.

У моєї дружини був спільний бізнес ще з однією людиною. Вона цей бізнес припинила через відсутність рентабельності, і вони розділились. У результаті цього розділу до неї відійшла ця літня площадка. На неї було оформлено право власності. Літня площадка не вказувалась, бо процес оформлення займав деякий час. Але те, що у моєї дружини є певний бізнес, завжди було відображено у декларації – через зазначення інформації про дохід від підприємницької діяльності. Раніше це кафе приносило тільки проблеми та збитки. Тому моя дружина припинила цей бізнес та пішла з нього – коментує Микола Фролов.

Наталя Фролова і зараз зареєстрована підприємцем (зареєструвалась ще у 2002 році). Основним видом діяльності зазначала діяльність ресторанів та надання послуг мобільного харчування.

Якщо ж розібратися з її офіційними статками, то за 2015 рік вона отримала 97 тис грн. доходу у якості зарплатні, 1364 грн – у якості дивідендів та процентів. Також 16 тис грн – від провадження підприємницької та незалежної професійної діяльності та 39 тис грн. – інших видів доходу. Нажаль, не відомо, як працювало кафе “Каприз” у минулому році. Але судячи зі “звіту” нардепа, у 2015 році доходу його дружині офіційно дійсно майже не приносило.


У Петра Ваната побільшав рахунок у банку

Petro-Vanat-243x300

Петро Ванат. Фото timenews.in.ua

У 2014 році Петро Ванат був президентом Запорізького обласного союзу промисловців та підприємців “Потенціал”. В парламент йшов від політичної партії “Народний фронт”. За рік депутатства його статки офіційно побільшали.

Дохід за 2014 рік – 143 тис грн (з них 122 тис грн – “інші доходи”)

Дохід за 2015 рік – 256 тис грн (з них 145 тис грн – дивіденди, проценти)

Дружина нардепа, яку він єдину зазначив у декларації, за минулий рік також стала трохи багатше: її річний дохід зріс з майже 30 тис грн. до 57,7 тис грн. Та найбільш суттєво і у Петра Ваната, і у його дружини змінився розмір заощаджень на банківських рахунках. У 2014 році у нардепа перебувало у фінансових установах 1,28 млн грн, за 2015 рік він “показав” на своїх рахунках вже 1,91 млн грн. У дружини заощадження зросли з 449 тис грн до 537 тис грн.

Що стосується транспорту та майна нардепа, то за декларацією воно залишається таким як і було: у Петра Ваната є “Ауді” Q5 (2010 р.в.) Також він другий рік підряд декларує квартиру на 168 кв.м. Виявилось –  має квартиру у310516_02 багатоповерхівці, яка знаходиться неподалік від Дніпра та Набережної у Запоріжжі – з гарними краєвидами.

Житло дуже дороге. Згідно оголошень, вартість квартир у цьому дому сягає $165 тис. Або зараз у перерахунку на національну валюту – близько 4,1 млн. грн.

У дружини Петра Ваната задекларований дім на 230 “квадратів” та земельна 310516_03ділянка на 0,09 га. Дім Людмили Ванат знаходиться селищі Сонячне, неподалік від житлової забудови Запоріжжя.

Це елітний район проживання, там розташовано багато маєтків, у тому числі, й інших запорізьких слуг народу. Наприклад, інших депутатів Верховної Ради від Запоріжжя.

Не задекларував. Дружина народного депутата (також його сини, Максим та Олександр), є співвласницею ПАТ “Інтурист-Запоріжжя” (готельний бізнес). Як повідомлялося, у минулому році Петро Ванат не декларував цей родинний бізнес. У звіті цього року він також його не зазначив.


Матір Ігоря Артюшенка стала власницею нерухомості у столиці

Igor-Artyushenko-300x300

Ігор Артюшенко. Фото zp.vgorode.ua

У 2014 році запоріжець Ігор Артюшенко вперше балотувався до Верховної Ради, йшов від блоку Петра Порошенка. До цього працював керівником медичних представників компанії “Долфі-Україна”. Ще – був учасником запорізького Майдану. І, як нардеп сам про себе зазначав, був звільнений за власним бажанням у зв’язку з подіями 26 січня 2014 в м. Запоріжжя (розгін запорізького Майдану) і подальшим затриманням та арештом. З лютого 2014 року працював головним редактором газети “Українська справа. Запоріжжя”. За 2014 рік в нього майже не було ніякого заробітку. За депутатства його офіційні статки побільшали за рахунок депутатської зарплатні.

Дохід за 2014 рік – 8120 грн (заробітна плата)

Дохід за 2015 рік – 80,5 тис грн (заробітна плата)

Та окрім цього офіційного “прибутку” у нього та його дружини за минулий рік фактично більше нічого не з’явилося. За документами статки дружини народного депутата зменшилися. Вона офіційно перестала працювати.

Дохід дружини за 2014 рік – 21,5 тис грн (заробітна плата)

Дохід дружини за 2015 рік – 15, 8 тис грн (інші доходи)

Грошей на банківських рахунках у нардепа не стало: у 2014 році на рахунках мав 40 тис грн., наступного року грошей вже не було. У дружини парламентаря грошей у фінансових установах немає другий рік поспіль. Парламентар також не декларує ні власного майна, ні транспорту. Немає його і у дружини. Але у минулому році нерухомість з’явилась  у матері Ігоря Артюшенко.

У 2015 році, згідно держреєстрів, Ірина Артюшенко зареэструвала право власності на квартиру у Києві загальною площею 45,3 кв.м. на вулиці 310516_04авіаконструктора Ігоря Сікорського. Відбулося це на початку жовтня. Ця квартира розташована у комплексі “Зелений острів-2″. Комплекс має підземний паркінг та адмінбудівлю. Поблизу – посольство США.

Вартість подібної нерухомості сьогодні складає приблизно $55 тис. (або зараз близько 1,3 млн. грн..)

Раніше у своїй біографії народний депутат зазначав, що його батько, Андрій Артюшенко, працював інженером на заводі. Мати, Ірина Артюшенко, була пенсіонеркою. Як родині вдалося купити дорогу нерухомість, ми попросили прокоментувати народного депутата.

“Однокімнатну квартиру мати придбала ще у 2013 році у домі, який тоді тільки будувався. На той момент у ньому було тільки три поверхи, як я пам’ятаю. Цей дім був добудований дійсно восени 2015 року. Але розраховувалась мати за це житло ще у 2013 році. Сама квартира була куплена на родинні заощадження”, – коментує Ігор Артюшенко.

Його матір до столиці все ж не переїхала, живе у Запоріжжі. Житло було куплене з тієї причини, що потрібно було зробити вдалі інвестиції. Принаймні, так додатково пояснив народний депутат.

Окрім житла у Києві, на вулиці авіаконструктора Ігоря Сікорського, у родини Артюшенко є житло у Запоріжжі. У будинку на вулиці Героїв Сталінграду у Запоріжжі є житло, оформлене на Андрія Артюшенка, батька народного депутата. На адресу батьківської квартири нардеп у тому ж 2013 році реєстрував організацію “Запорізьке обласне громадсько-політичне об’єднання “Українська справа”, співзасновником та керівником якої він зазначений і тепер. Сам нардеп, нагадаємо, офіційно власного житла не має.


Вячеслав Богуслаєв заробив нові мільйони та показав у декларації нове житло 

Vyacheslav-Boguslayev-300x241

Вячеслав Богуслаєв. Фото operkor.wordpress.com

Вячеслав Богуслаєв обирався народним депутатом України вже багато разів. У 2012 році, наприклад, йшов до парламенту від “Партії регіонів”, а у 2014 році балотувався до Верховної Ради вже за самовисуванням. Він відомий як співвласник найкрупнішого запорізького заводу “Мотор Січ”. І за новий рік свого депутатства значно примножив капітали.

Дохід за 2014 рік – 4,84 млн грн (з них 3,74 млн грн – дивіденди та проценти)

Дохід за 2015 рік – 9,72 млн грн (з них 7,62 млн грн – дивіденди та проценти)

Ще у 215 році він отримав 1,93 млн грн. у якості інших видів доходу. Запорізький мільйонер одержав також і 14 616 грн матеріальної допомоги.

Також нардеп другий рік “показує” у декларації мільйонні заощадження у банку. У 2014 році на рахунках у фінансових установах у Богуслаєва було 14,34 млн грн. Майже стільки задекларував і за 2015 рік. Але, нагадаємо, його статки оцінюють у значно більші суми. У 2015 році статки запорізького нардепа оцінили у $437 млн.

Судячи з декларації народного депутата, останні два роки він скуповував цінні папери. У 2014 році придбав їх на 695 тис грн. (номінальна вартість), у 2015 році – на 1,62 млн. грн. (номінальна вартість). Загалом, за результатами 2015 року, в нього було цінних паперів на 44,35 млн грн. Цікаво, що згідно інформації Національного банку України (розкриття інформації про структуру власності “Мотор-Банку”), на початок 2016 року Вячеслав Богуслаев офіційно мав 15,78% корпоративних прав у АТ “Мотор Січ”. Володів акціями заводу. На початок 2015 року в нього було тільки 15,14% акцій цього підприємства. Сьогодні через “Мотор Січ” Вячеслав Богуслаєв також володіє корпоративними правами у вже названому “Мотор Банку”, у засновниках якого він також зазначений. Та цього у його офіційному “звіті” не зазначено.

Другий рік Вячеслав Богуслаєв не вказує у декларації ніякого власного транспорту. Майна у нього формально побільшало.

У 2014 році він зазначав, що має земельну ділянку у 0,15 га та будинок на 475 “квадратів”. За 2015 рік окрім названого майна нардеп задекларував ще квартиру на 123,7 кв.м. Ця квартира знаходиться у курортному місті Генічеськ, Херсонської області. Та народний депутат “додекларував” її, бо фактично став власником цієї нерухомості ще у 2013 році.

Земельна ділянка у 0,15 га, яка є у власності нардепа, розташована у елітномуfoto5-1024x768 селищі Сонячне. За її адресою знаходиться і будинок, але нормативної площі тільки 312 “квадратів”.

Та окрім цього будинку “знайшлося” й інше нерухоме майно у Запоріжжі, яке він не задекларував.

Не задекларував. Співвласник запорізького заводу і мільйонер Вячеслав Богуслаєв з членів родини зазначає у своїй декларації тільки дружину. Вона також має і бізнес, і майно. Але цього не відображено у декларації народного депутата.

Олена Серафимівна Богуслаєва є співвласницею цілої низки бізнесів. Наприклад, зараз вона значиться співзасновником щонайменше трьох підприємств: “Азов Трейд-ХХІ“ (внесла до статутного фонду 1 млн грн., основна діяльність підприємства – неспеціалізована оптова торгівля), “Золота Айстра” (внесла до статутного фонду – 411 тис грн., основна діяльність підприємства – інша діяльність у сфері спорту), “Співдружність Авіа Буд” (внесла до статутного фонду – 704 тис грн., основна діяльність підприємства – оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням).

Також відомо, що фактично дружині народного депутата належить будинок у Запоріжжі – у селищі Сонячне, але в іншій його частині, поблизу Великого Лугу. Він має нормативну площу 280 “квадратів”. Проте це житло народний депутат не задекларував.


Олександр Пономарьов заробив на продажу цінних паперів 

Oleksandr-Ponomarov-300x206

Олександр Пономарьов. Фото gorod-online.net

Виходець Бердянська Олександр Пономарьов у 2014 році став народним депутатом другий раз поспіль. До цього балотувався до парламенту у 2012 році, тоді був головою правління ПрАТ “Бердянський райагропромпостач”. Підприємство займається виготовленням ємкостей та здає в оренду нерухоме майно.

На адресу цього підприємства також зареєстрована й інша фірма – “Торговий дім Агрінол”. Вона була оформлена на племінників Олександра Пономарьова та була одним з постачальниківпаливно-мастильних матеріалів державним структурам. З березня 2016 року фірма закривається.

У 2014 році Олександр Пономарьов йшов до парламенту за самовисуванням. Формально за рік депутатства його дохід зменшився.

Дохід за 2014 рік – 1,30 млн грн (з них 1,12 млн грн – від продажу цінних паперів та корпоративних прав)

Дохід за 2015 рік – 1,13 млн грн (з них 1,05 млн грн – від продажу цінних паперів та корпоративних прав)

Та якщо нардеп не мав у 2014 році заощаджень на банківських рахунках, то у 2015 році вони з’явилися – 125 тис. грн.

У своїй декларації депутат другий рік поспіль зазначає двох членів родини – синів. Згідно декларації, вони не працюють і не отримують ніяких прибутків. Також не мають заощаджень у фінансових установах.

310516_07

Ось так виглядає Mercedes-Benz S500. Фото auto.ria.com

У самого нардепа зараз є потужний автопарк. Другий рік підряд нардеп “показує” у декларації машини Ford Mustang (1994 р.в.),Land Rover Discovery (2007 р.в.), Lexus ES 250с (2010 р.в.). Mercedes-Benz S500 (2007 р.в.) Лише одна з них, остання, коштує приблизно $25-30 тис.

Окрім автопарку у депутата є доволі багато майна. За рік роботи у парламенті воно не змінилось. Нардеп зареєстрував земельну ділянку на 0,02 га, квартиру на 65 “квадратів”, гараж, більший за власну квартиру – на 103 “квадрати”. Ще – “інше нерухоме майно” на 3325,6 квадратних метрів.

Згадуване майно на 3325,6 квадратних метрів знаходиться у Бердянську, на вулиці Війскове містечко-2. У 2012 році народний депутат також згадував про нього у декларації– як про житловий будинок. Та три роки поспіль вказує цю нерухомість як “інше нерухоме майно”. Ймовірно, мова йде зруйнований житловий будинок – у 2015 році у Військовому містечку-2, “по-сусідству” з майном депутата, вже продавали такі з початковою стартовою ціною 1,08 млн грн.


Сергій Валентиров офіційно позбувся мільйонів 

SErgiy-Valentirov-250x300

Сергій Валентиров. Фото vesele.com.ua

У 2014 році Сергій Валентиров балотувався до Верховної ради вперше. До цього він бувдиректором ТОВ “Торговий дім “Агрінол”, тієї самої, що зареєстрована у Бердянську, та яка пов’язана з народним депутатом Олександром Пономарьовим. Нагадаємо, ТОВ “Торговий дім Агрінол” було зареєстрований на племінників Олександра Пономарьова. У Верховну Раду Сергій Валентиров йшов за само висуванням, і з дуже великим статками. Які за рік депутатства просто зникли.

Дохід за 2014 рік – 6,60 млн грн (з них 5,83 млн грн – отримав у якості дивідендів та процентів)

Дохід за 2015 рік – 112 тис грн ( з них 73,7 тис. грн – у якості зарплатні)

У 2015 році Сергій Валентиров також “показав” 167 тис. грн на рахунках у фінансових установах.

Куди поділись колишні мільйонні прибутки народного депутата – цікаве питання. Будь-яких придбань депутат не робив: у нього залишається задекларований позаторік катер Galia-530(2003 р.в.). На сім’ю другий рік оформлена машина Honda CR-V (2007 р.в.). Серед доходів сім’ї – 99 тис. грн на трьох членів сім’ї (дружина, донька та син) – у 2014 році, та 112 тис. грн – у 2015 році. З майна жоден з членів родини другий рік нічого не має. У фінансових установах грошей на родину теж не задекларовано.

На самого Сергія Валентирова зараз зареєстровано дві квартири, які у нього лишаються з 2014 року – на 66,6 “квадратів” (трикімнатна квартира, знаходиться у Бердянську) та 68,8 “квадратів” (трикімнатна квартира, знаходиться у Бердянську).


Петро Сабашук переоформив землю на сім’ю 

Petro-Sabashuk-300x200

Петро Сабашук. Фото budport.com.ua

У 2014 році Петро Сабашук обирався до Верховної Ради України від Блоку Петра Порошенка. До свого обрання він значився директором приватного акціонерного товариства “Рассвет”, яке сьогодні оформлене на родину Петра Сабашука: бенефіціарами (контролерами) ПАТ “Рассвет” значаться Олена Сабашук (дружина нардепа), а також його діти – ВіталіяІлля таПетро Сабашук молодший. Зараз ПАТ “Рассвет” володіє 53,7% акцій “Запорізького домобудівного комбінату”, який багато років займається будівництвом житла. Власне, будівництво – давній родинний бізнес народного депутата. За рік депутатства офіційні статки Петра Сабашука зменшилися.

Дохід за 2014 рік – 107 тис. грн (заробітна плата)

Дохід за  2015 рік – 72 тис. грн (заробітна плата)

У його дружини, офіційної співвласниці ПАТ “Рассвет” (єдину зазначив у декларації), доходи значно більші. Але вони також знизилися.

Дохід дружини за 2014 рік – 3,47 млн грн, (з них 3,06 млн грн було отримано у якості дивідендів та процентів)

Дохід дружини за 2015 рік – 2,22 млн грн. (з низ 1,86 млн грн – дивіденди, проценти)

Грошей у банку ні нардеп, ні його дружина другий рік не мають.

З транспорту у Петра Сабашука залишається мотоцикл YamahaXV 1900 А (2007 р.в.) та мотоцикл Kawasaki VN 2000 H8F (2008 р.в.). Також нардеп зареєстрував причіп фургон “Сантей”. У дружини Петра Сабашука лишається машина Subaru Impreza(2008р.в.).

З майном народного обранця відбулись деякі зміни.У 2014 році на Петра Сабашука було оформлено 9 земельних ділянок, з яких у 2015 році лишилася одна – на 0,078 га. Інші “наділи” у 2015 році “перейшли” до дружини народного депутата. Але у сукупності у народного обранця та його дружини лишається 12 земельних ділянок – як і було у 2014 році.

Також з майна Петро Сабашук, другий рік поспіль декларує дві квартири – на 45,7 та 222,4 “квадратів”. У дружини другий рік лишається квартира на 65,24310516_09 “квадрати” та будинок на 319,1 кв.м. Найбільший будинок знаходиться у Запоріжжі неподалік від берега Дніпра.

Частина ділянки за адресою дома приватизована на Олену Сабашук. Ще дві ділянки знаходяться у неї в оренді.

Не задекларував. Окрім названого бізнесу (ПАТ “Рассвет”, Запорізький домобудівний комбінат), на родину депутата також оформлена фірма “Ламберг Індастріал Парк”. Фірма зареєстрована у Львові та є правонаступницею “Виробничого об’єднання Львівсільмаш”. Мова йде про львівський завод, який спеціалізувався на виробництві картоплекопалок, оприскувачів різних типів, культиваторів, косарок. Але у декларації нардепа відомостей про “Ламберг Індастріал Парк” не зазначено.


Євген Балицький «забув» про сина, бізнес та літаки 

YEvgen-Balitskiy-300x228

Євген Балицький. Фото ria-m.tv

До 2014 року виходець з Мелітополю (Запорізька область) Євген Балицький вже був народним депутатом – у 2012 році він йшов у Верховну Раду, був членом Партії Регіонів. Тоді ж зазначавпро себе, що працює заступником директора з економіки на ТОВ “Мелітопольський автогідроагрегат”. Підприємство займається виготовленням приладдя та деталей для автотранспорту. Зараз у його засновниках значиться Віталій Балицький – батько народного депутата. У 2014 році Євген Балицький йшов до парламенту як самовисуванець. Офіційно завжди заробляв скромно.

Дохід за 2014 рік – 164 тис. грн  (заробітна плата)

Дохід за 2015 рік – 76,8 тис грн (заробітна плата)

На чотирьох членів родини (дружина та троє синів)  у 2014 році прийшлось 265 тис грн. заробітку, левову частку з яких (250 тис грн) отримали від підприємницької та професійної діяльності. У минулому році родина сукупно заробила лише 41,7 тис грн. Заощаджень у банківських установах ні у родини, ні у депутата немає другий рік поспіль.

Але попри свою невелику зарплатню та доходи родини, народний депутат має недешевий транспорт та майно. Наприклад, серед транспорту Євген Балицький другий рік підряд декларує Mercedes-Benz GL 550 (2008 р.в.) – у себе, та Toyota RAV-4 (2010 р.в.) – у родини.

Сам нардеп і в 2014, і в 2015 році декларував 0,15 га землі та будинок на 207,2 “квадрати”. На утримання свого майна та машини у 2015 році він офіційно витратив майже 75 тис грн..Фактично – майже все, що заробив у якості депутатської зарплатні. За який кошт (згідно офіційної інформації про свої та родинні статки) жив – невідомо.

Не задекларував. Минулого року Євген Балицький у своїй декларації не зазначив про родинний бізнес: на одного з синів, Олександра Балицького, була оформлена фірма “Легіон”. У новій декларації 2015 року про цю фірму також не згадується. Проте у цьогорічному “звіті” нардеп “забув” і про сина Олександра – не вказав його у декларації. До речі, Олександр Балицький зробив внесок до статутного фонду вказаної фірми у розмірі 6,20 млн грн.

У родини Євгена Балицького за його декларацією у жодного з членів родини другий рік немає ніякого майна. Проте відомо, що на дружину Наталію воно все ж таки оформлено: має п’ять “легких” літаків, приблизна вартість одного з яких – $40-100 тис.


Володимир Бандуров: зарплата меншає, банківський рахунок росте 

1

Володимир Бандуров. Фото bandurov.com

У 2014 році Володимир Бандуров став народним депутатом вдруге. Першого разу його обирали у 2012 році у виборчому окрузі № 79, тоді йшов у парламент від Партії регіонів. До того працював заступником Міністра економічного розвитку і торгівлі України. Вже у 2014 році Володимир Бандуров йшов до парламенту безпартійним, а  потрапив у Верховну Раду від того ж 79 виборчого округу за самовисуванням.

Дохід за 2014 рік – 395 тис. грн (з них 230 тис. грн – дивіденди та проценти)

Дохід за 2015 рік – 80 тис. грн (заробітна плата)

Але у порівнянні з такою зарплатою вражають банківські рахунки депутата.  За рік вони помітно зросли: з 455 тис грн у 2014 році до 1,07 млн грн у 2015 році.  Окрім того, змінився розмір заощаджень у його родини: з 232 тис грн до 10,58 млн грн.  До речі, дохід родини нардепа у 2014 році становив 11,06 млн грн, майже всі гроші були отримані від відчуження цінних паперів та корпоративних прав.

У декларації 2014 року нардеп зазначав, що у нього є внески до статутного фонду підприємств, а у родини окрім цього – ще й цінні папери. Але самих підприємств не називав. У цьому році він офіційно вказав, які підприємства приносять його родині прибутки.

Володимир Бандуров зазначив, що його родина має цінні папери у ПрАТ ІК “ІТТ-інвест” (на 6,99 млн. грн). Загальний розмір внесків до статутного фонду цього підприємства сьогодні складає понад 151 млн грн. Основний вид діяльності товариства – посередництво за договорами по цінних паперах або товарах. Тобто, компанія в тому числі займається торгівлею акціями.

Інший зареєстрований нині бізнес родини Бандурова – ТОВ СК “Кредо”. Сьогодні у ньому має долю дружина народного депутата Наталя. Саме підприємство – страхова компанія, зареєстрована у Запоріжжі. Наталя Бандурова зробила внесок до статутного фонду цієї фірми у розмірі 2,15 млн грн. Зараз у співвласниках цієї фірми вказаний також Валерій Кошеленко. Людина з таким ім’ям також вказана на сайті ВР як помічник Володимира Бандурова. Сам Бандуров зазначив, що у нього був внесок у 2015 році у розмірі 332 тис грн. до ТОВ “КП Будінвест”.

Нерухомого майна у колишнього заступника міністра і нині народного обранця, а також у його родини дуже багато: в них лишається три квартири на 608.4, 90.9 та 91.9 кв.м відповідно. За декларацією 2014 року у родини народного депутата була ще одна квартира – на 126 кв.м., та її серед власності вже немає. Проте у декларації вказано, що родина у 2015 році отримала прибуток від продажу майна – у розмірі 1,98 млн грн.

310516_10

Зовнішній вигляд Bently Continental GTV8. Фото auto.ria.com

Серед автопарку нардепа є Мерседес S500 L4 Matic (2012 р.в),який народний депутат декларував і у 2014 році. У родини нардепа є BMW 645  Ci(2004 р.в) и Bently Continental GTV8 (2012 р.в.) Приблизна вартість останньої – $150 тис..


У Вадима Кривохатько стало трохи більше землі 

Vadim-Krivohatko

Вадим Кривохатько. Фото zhyrnalist.blogspot.com

Вадим Кривохатько йшов до парламенту від Блоку Петра Порошенка. До обрання народним депутатом у 2014 році він значився директором ТОВ “Райцентр”, розташованому у Вільнянському районі Запорізької області. Зараз співзасновником цього підприємства є дружина народного депутата Людмила Кривохатько (через фермерське господарство “Кривохатько В.В.”). До фірми “Кривохатько В.В.” вона робила внесок 495 тис. грн. Бізнес пов’язаний із сільгоспвиробництвом. Про внесок дружини до статутного фонду цього фермерського господарства Вадим Кривохатько вказав у своїй декларації за 2015 рік, хоча у документі минулого року цього не зазначав. Його доходи за рік депутатства офіційно поменшали.

Дохід за 2014 рік – 171 тис. грн (з них 96 тис. грн заробітної плати)

Дохід за 2015 рік – 168 тис грн. (з них 99 тис. грн – від передачі майна в оренду)

Дружина депутата (єдину зазначив у декларації) офіційно стала заробляти більше.

Дохід дружини за 2014 рік – 139 тис. грн (з них 90,7 тис. грн – у якості зарплатні)

Дохід дружини у 2015 році – 151 тис. грн (з них 129 тис. грн – у якості зарплатні)

На банківських рахунках, згідно декларації нардепа, у 2014 році грошей не було ні у нього, ні у дружини. Ця ситуація не змінилась. Нерухомого майна у сім’ї побільшало.

Насамперед мова йде про земельні ділянки. У 2014 році народний депутат реєстрував дві земельні ділянки на 1,3 та 7,26 га. У 2015 році до них “додалось” ще 0,15 га. Частину своєї землі Вадим Кривохатько у 2015 році здав в оренду. Цікаво, що отримала її фактично його дружина. За договором оренди 7,26 га відійшли у користування на шість років фермерському господарству “Кривохатько В.В”, засновником якого, як вже говорилось, зазначена Людмила Кривохатько.

Що стосується дружини нардепа, то на неї у 2014 році було зареєстровано 7,4 га. Також 0,12 га та ще 0,12 та. У 2015 році до цих ділянок додався ще один “наділ” у 0,15 га. Тож сукупно у народного депутата та його дружини за рік формально з’явилося 0,3 га землі.

Також родина володіє потужним автопарком, серед якого і “Мерседес”, і трактори з комбайнами марки “Джон Дір”, і автобуси “Ікарус”. Серед житла у депутата другий рік лишається дім на 100,6 “квадратів”. У цьому році він також задекларував багато “іншого майна”: на 34,9 кв.м, 20,4 кв.м., 23,9 кв.м., 844,2 кв.м., 395,5 кв.м. Частина цього майна “знайшлась” у Львівській області, у селі Роздільне. За документами це – нежитлові будівлі. Проте фактично нардеп їх “додекларував”, бо став власником цієї нерухомості ще у 2012 році. У його дружини зараз лишається два будинки: на 90,5 та 209,6 “квадратів”.


Олександр Романовський більше не отримує «космічну» зарплатню 

Oleksandr-Romanovskiy-230x300

Олександр Романовський. Фото timenews.in.ua

До обрання у парламент Олександр Романовський працював директором ТОВ “НВП “Хартрон-ЮКОМ”, яке займається проектуванням та виробленням спеціальної техніки, у тому числі для космічної галузі. У Верховну Раду йшов від “Народного фронту”. При цьому за рік депутатства його доходи значно поменшали.

Дохід за 2014 рік – 858 тис. грн (з них 751 тис. грн у якості зарплатні)

Дохід за 2015 рік – 139 тис. грн (з них 79,5 тис. грн у якості зарплатні)

Також у 2014 році він поклав на рахунок до банку 213 тис. грн. Грошей на рахунках у фінустановах у 2015 році було вже тільки 32,6 тис грн.

Дружина депутата (зазначав тільки її у декларації) у 2014 році отримала майже 13 тис грн. доходу, а у 2015 році – 13,6 тис грн. На рахунках у фінустановах у неї за рік з’явилось 24 тис грн.

Транспортні засоби нардеп не задекларував – ні у себе, ні у дружини. Майно у подружжя залишається те, що й у 2014 році: на Олександра Романовського нерухомості не зареєстровано, у дружини – земельна ділянка на 0,06 га, квартира на 69,28 “квадратів” та будинок на 209,7 “квадратів”.

Не задекларував. Олександр Романовський зазначив цього року у декларації, що має внески до статутного фонду підприємств. Зокрема, 50 тис грн. у310516_11 ТОВ “Дінамо” – зазначено на сайті парламенту. Розмір такого статутного внеску у Романовського дійсно є у ТОВ, проте не у “Дінамо”, а у “Діалето”. 

310516_12Фірма займається оптовою торгівлею машинами та устаткуванням, була створена ще у 2005 році.

 

 

Вперше опубліковано на CorruptUA