Іноді кажуть, що справжніми господарями у місті слід вважати власників найбільших базарів, бо через ринки завжди проходили значні потоки “живих” грошей. Якщо ж розібратися, хто володіє запорізькими ринками, то складеться доволі значний список із колишніх депутатів та людей, чиє минуле пов’язане із криміналом. Далі – про найбільші місцеві базари, їх історію власності та нинішніх господарів.

Офіційно у Запоріжжі – 33 ринки на яких налічується 26 608 торгових місць

«Речовий ринок Анголенко»

У Запоріжжі ринком Анголенко вже давно прийнято називати скупчення торгових рядів, що починаються ледь не на проспекті Соборному в Олександрівському районі Запоріжжя і тягнеться до трамвайних колій по вулиці Жуковського і закінчуються вже на початку проспекту Моторобудівників у Шевченківському районі. Та якщо розібратися, ця величезна територія торгівлі ділиться щонайменше на чотири ринки: приватну «стометрівку», яка починається від підземного переходу на проспекті Соборному і тягнеться до комунального «Центрального ринку». Вже за «Центральним ринком» розташований приватний «Радіоринок» біля якого закінчуються торгові ряди «Речового ринку Анголенко» – ще одного окремого базару. Центральний вхід до останнього розташований у Шевченківському районі, звідти починаються ряди торгових павільйонів з одягом на продаж. І сьогодні саме цей базар формально можна вважати найбільшим у місті. Принаймні, за кількістю торгових місць. За повідомленням департаменту надання адміністративних послуг та розвитку підприємництва Запорізької міської ради, ринок зараз налічує 3560 торгових місць – це найбільше значення серед усіх інших базарів Запоріжжя.

IMG_9440Ще у 90-х роках територія цього ринку підпорядковувалась Запорізькій дистанції сигналізації і зв’язку – відокремленому структурному підрозділу ДП «Придніпровська залізниця”. Та у 2005 році Придніпровська залізниця уклала угоду про спільну діяльність з ТОВ “Речовий ринок Анголенко”. За договором фірма мала підтримувати ринок у належному стані, у тому числі, займатися його благоустроєм. Але вже у 2007 році, за умовами тієї ж угоди, речовий ринок переставав бути “частиною” Запорізької дистанції сигналізації та зв’язку: господарською діяльністю мав займатися самостійно. За даними міськради базар і досі адмініструє (надає послуги ринку торгуючим та збирає за ці послуги плату) згадуване ТОВ «Речовий ринок Анголенко».

Сама фірма була створена ще у 2001 році. Наразі її співзасновниками на рівноправній основі згідно держреєстру значаться понад 1300 осіб: усі підприємці внесли до статутного фонду однакову суму – по 10 гривень. Одним з них виявився і нинішній голова Олександрівської (у колишньому – Жовтневої) районної адміністрації міста Запоріжжя Валерій Мостовий, член Опозиційного блоку. Окремо серед засновників фірми слід приділити увагу ще одній людині, яка зараз має безпосереднє відношення до діяльності цього ринку.

Мова йде про засновника та по сумісництву керівника фірми “Речовий ринок Анголенко“, Олега Отисько. Як виявилось, ця людина є керівником іншої фірми зі схожою назвою – ТОВ “Речовий ринок Анголенка“, заснованої у більш пізньому 2006 році. Фірма “Речовий ринок Анголенка” зараз розпоряджається на ринку чималенькою кількістю нерухомості – кіосками та павільйонами, офіційна адреса яких така сама, як і адреса місцезнаходження “Речового ринку Анголенко” (проспект Моторобудівників, 8). Тож вийшло, що існує такий собі ринок у ринку.

У засновниках ТОВ “Речовий ринок Анголенка” вже тільки дві людини – Володимир Кругліков і Валентина Болотяна. Останній також належить половина фірми “Дніпротранссервіс”, якою також керує Олег Отисько. “Дніпротранссервіс”, згідно даних кадастрової карти, орендує землю під торговим комплексом “Великий базар” по вул. Жуковського.

За “Великим базаром” знаходиться відомий “Радіоринок”. Він територіально за кадастровою картою розташований на землі, що в оренді у іншої фірми – “Югтранссервис”, у співзасновниках якого сьогодні значиться Олександр Володимирович Кругликов.

Ім’я Олега Отисько колись фігурувало  серед переліку помічників колишнього народного депутата Анатолія Степаненка (2007-2012 рр.), який був членом Партії регіонів, а до свого обрання у парламент працював секретарем Бердянської міської ради. Партнер Олега Отисько, Володимир Кругліков, зараз зазначений керівником Запорізької обласної громадської  організації “Союз громадян за краще життя “Народні збори”. У 2010 році він був кандидатом у мери Запоріжжя. А раніше, якщо звернутися до опублікованих у ЗМІ даних з його біографії, працював на Запорізькій дистанції сигналізації та зв’язку, якій, нагадаємо до 2007 року і підпорядковувався нинішній ринок, який зараз адмініструє  ТОВ «Речовий ринок Анголенко».

Карта АнголенкоТоргові ряди “Речового ринку Анголенко” закінчуються майже біля комунального Центрального ринку – окремого базару, який, як правило, також називають “Анголенко”. На Центральному ринку — 2721 торгових місць. Фактично базар належить до власності громади, він підпорядкований КП “Запоріжринок” (про яке мова ще піде далі) і знаходиться на території у 2,07 га землі, оформлених на це ж КП.

Цей базар щільно “підпирають” ряди приватної “стометрівки”. Вона спускається від входу у Центральний ринок до підземного переходу на проспекті Соборному. Володіння цією “стометрівкою”, як і самим підземним переходом, вже давно приписують Євгену Анісімову. Підконтрольні ЗМІ називали його поважним бізнесменом, а більшість –”смотрящім” від вже колишнього нардепа Юрія Іванющенко.

Сьогодні у судових реєстрах можна знайти інформацію, що безпосередньо міський підземний перехід на Анголенка колись надавався в оренду (з 1999 року до 2024 року) фірмі “Діамант”. Із цього ж судового рішення від 2009 року відомо, що після проведеної у 2000-му році реконструкції, місцеве БТІ первинно зареєструвало право власності на приміщення у переході за цією фірмою. Згодом, у 2006 році, ТОВ “Діамант” продало приміщення іншій фірмі – ПП “ТВК Фаворит”, а та у свою чергу у 2007 році перепродала їх іншій людині. Власне, весь цей судовий процес стосувався того, що фірма “Діамант” вимагала від міськради визнати право власності на приміщення у переході після проведеної реконструкції. Того ж для себе вимагала приватна особа, яка після “перепродажів” отримала приміщення у власність.

Судів з приводу можливого привласнення приміщень у підземному переході на Анголенка (нині – Базарній), було багато. Проте за останнім рішенням, яке прийняла колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду у березні 2012 року, і яке не підлягало оскарженню відомо, що право власності на приміщення переходу не визнали за приватною особою та, фактично, за ТОВ «Діамант». За інформацію ж міськради, договір оренди підземного переходу від 1999 року з ТОВ “Діамант” і досі діючий. У 2015 році фірма сплатила за оренду цього майна 195,2 тис грн.

Сьогодні за реєстрами у засновниках і ТОВ “Діамант”, і фірми “Торгово-виробнича компанія Фаворит” (ПП “ТВК Фаворит”) значиться В’ячеслав Анісімов , брат Євгена Анісімова. У 2010 році, коли ще йшла судова тяганина за приміщення переходу, директором “ТВК Фаворит” був знову таки В’ячеслав Анісімов. У тому ж році він був обраний депутатом міськради. “Діамантом” тоді керував Олександр Валіков, який також був обраний депутатом міськради, і якого також пов’язують з Євгеном Анісімовим.

Земля, на якій розташована “стометрівка”, зараз перебуває в оренді у двох фірм: ТОВ “Торгово-проміслова компанія “Фаворит” (0,24 га) та ТОВ “Джерк-ЛТД” (0,25 га). Перша фірма зареєстрована на Олену Анісімову (дружина Євгена Анісімова) та Людмилу Котлярову. Остання прописана за однією адресою з Сергієм Котляровим, який є родичем родини Анісімових, за зізнанням безпосередньо В’ячеслава Анісімова.

Засновником другої фірми зараз зазначений Сергій Євтушенко, якого раніше називали бізнес-партнером Євгена Анісімова. Згідно інформації з судових реєстрів, свою ділянку “Джерк-ЛТД” отримало в оренду за рішенням міськради від грудня 2006 року з терміном до вересня 2017 року.

Найбільшим ринком у Запоріжжі за кількістю торгових місць є речовий ринок Анголенко, який адмініструє однойменна фірма ТОВ “Речовий ринок Анголенко”. На ринку налічується 3560 торгових місць

Критий ринок у складі комунального майна

Другим найбільшим ринком міста є “Критий ринок”, розташований на перетині вулиць Сталеварів/Незалежної України (колишня 40 років Радянської України). IMG_9463На цьому ринку, згідно офіціальної інформації, зараз налічується 3114 торгових місць. Сам базар належить місту: Критий ринок, як і Центральний на Анголенко, є структурним підрозділом комунального підприємства “Запоріжринок”. Слід зауважити, що окрім Критого і Центрального ринків, у КП “Запоріжринок” зараз входить ще шість значних міських базарів: ринок Соцміста (1210 торгових місць), Малий ринок (1298 місць), Космічний (1056 місць), Заводський (634 місця), Хортицький (857 місць) та Шевченківський торговельний майданчик (1731 місце).

Безпосередньо діяльністю КП “Запоріжринок”, якому підпорядковуються комунальні базари, зараз керує Андрій Нетреба, який раніше був депутатом міськради та у минулому мав бізнес-зв’язки з  Євгеном Анісімовим.

Якщо розібратися з наявною біографією нинішнього керівника КП “Запоріжринок”, то вперше він зайняв цю посаду ще у 2011 році. До того довгий час керував приватними ринками, одним з яких було ТОВ “Александровський ринок” (керував з 2004 по 2010рр.). Наприклад, за держреєстрами Андрій Нетреба значився керівником цього товариства у квітні 2005 року. Фірмою тоді володіли Людмила Котлярова та Олександр Цокур. Але наприкінці квітня 2005 року у ТОВ “Александровський ринок” власники змінилися: ними офіційно стали Олександр Цокур та Олена Анісімова, дружина Євгена Анісімова. На даний час у співзасновниках “Александровського ринка”, яким довгий час керував Андрій Нетреба, зазначені Олена Анісімова разом з Людмилою Котляровою.

У ЗМІ згадувалося про наявність поборів на комунальних ринках за керівництва Нетреби, окрім офіційних платежів. Тому підприємці з комунальних ринків свого часу вимагали його звільнення. Втім, існувало протистояння: інша група підприємців відстоювала  Андрія Нетребу на його посаді.

Сукупно на восьми комунальних ринках міста, які підпорядковуються КП “Запоріжринок” налічується 12 621 торгових місць. У 2015 році за звітом про фін результати діяльності КП отримало виручку близько 21 млн.грн., чистий прибуток склав близько 2,4 млн.грн., фактичний розмір відрахувань з прибутку до бюджету (25%) – 606 тис.грн.

 Автомобільний ринок

Цей ринок знаходиться за адресою Оріховське шосе, 36, фактично він IMG_9429розташований за межами Запоріжжя. Після “Речового ринку Анголенко”, Критого та Центрального ринку, він є четвертим найбільшим базаром у місті за кількістю торгових місць. Офіційно на ньому — 1846 торгових місць.

Виник автомобільний базар у 90-х роках. А вже на початку 2000-х у нього з’явився остаточний господар. Зокрема, у січні 2003 року ТОВ “Автомобільний ринок” придбало незавершене будівництво нерухомого майна автомобільного ринку у приватного підприємства “ЕВР”. У травні того ж року Запорізька міська рада своїм рішенням №190/4 передала в оренду ТОВ “Автомобільний ринок” 12,79 га землі, на якій розташований ринок – строком на 10 років.

Поява цих власників спровокувала на ринку конфлікт. Зокрема підприємці базару почали скаржитися на підвищення тарифів за користування послугами ринку з боку нової адміністрації. Потім, як свідчать численні публікації у місцевих ЗМІ,  справа дійшла і до конфіскації товару та примусового виселення деяких підприємців з базару.  Конфлікт став гучним та довготривалим. У 2010 році розібратися у ньому намагалася спеціальна комісія Запорізької обласної ради. Але протистояння продовжилося і у наступні роки.

За минулий час власники автомобільного базару на Оріховському шосе не змінились – за даними міськради базар адмініструє ТОВ “Автомобільний ринок”. У засновниках фірми зараз зазначені Галина Ткаченко, яка має спільну адресу з іншим засновником – Сергіем Євтушенко, про якого вже йшла мова раніше (через фірму “Джерк-ЛТД” орендує землю на “стометрівці” Анголенко). Також – Олександр Цокур, який у 1999 році обирався депутатом міськради. У минулому році він також балотувався до місцевої ради від партії “БПП-Солідарність”, але не пройшов.

Зараз за кадастровою картою у ТОВ “Автомобільний ринок” в оренді щонайменше чотири земельних ділянки, на яких розташований ринок – на 0,146 га, 2,3055 га, 6,552 га та 3,795 га. У сукупності – 12,79 га.

У 2014 році Запорізька міська рада своїм рішенням № 48 встановила для ТОВ “Автомобільний ринок” річний розмір орендної плати за користування землею на якій розташований ринок. Сукупно за чотири “наділи” (на 0,14, 2,30, 6,55 та 3,79 га) фірма мала сплатити 2,25 млн. грн. Плата у наступному році, за новим рішенням міської влади № 12 для ТОВ “Автомобільний ринок” вже мала складати 1,44 млн. грн. на рік. До того ж при встановленні нового розміру орендної плати “зник” один наділ – на 0,14 га.

 Вознесенівський базар

Варто приділити увагу колись одному з найбільших у місті, а нині спорожнілому Вознесенівському ринку, на якому офіційно є 1108 торгових місць.

Вознесенівський базар, як місце централізованої торгівлі, виник у 1929 році – на IMG_9478місці ще дореволюційного базару. Але ринок не проіснував більше 20 років. Вже у 90-ті роки, неподалік від нього, виник сучасний “Вознесенівський базар”, який нині має офіційну адресу вул. Перемоги, 72. Зараз ринок адмініструє ТОВ “Аверс”, засноване ще у 1996 році. Засновниками цієї фірми зараз зазначені Олександр Назаренко, Олена Назаренко, Віра Безугла та Кристина Назаренко. Керівник підприємства – Олександр Волощук.

Перший із співзасновників, Олександр Назаренко, також має ще цілу низку окремих бізнесів. Наприклад, зараз він значиться у співзасновниках ТОВ “Міжоптторг”, зареєстрованого на ту ж адресу, що і фірма “Аверс”. Фірмі “Міжоптторг” належить магазин будівельних матеріалів. Також Олександр Назаренко має долю у ТОВ “Будпроект “Олександрівськ”. За цією фірмою в нього спільний бізнес з Анатолієм Горбатовим, який зараз значиться головою федерації роботодавців ринків Запорізької області і заступником директора ТОВ “Аверс”. Разом з Анатолієм Горбатовим у Олександра Назаренка є і інший спільний бізнес – обидва значаться співзасновниками ТОВ “Агентство мандрування “Глобус”.

Стосовно ж ринку, який зараз адмініструє ТОВ “Аверс”, відомо, що один з останніх договорів на оренду міської землі ця фірма укладала у 2006 році. Згідно інформації із судових реєстрів, підприємство має користуватися землею для розташування ринку до 2021 рок. Зараз сукупно під базар відведено 4,85 га. У 2014 році міськрада приймала рішення про затвердження річної орендної плати за цю землю в загальній сумі 539 тис. грн. за дві ділянки.

Судячи з усього, у підприємців та адміністрації ринку у минулому році виник конфлікт. Адже сьогодні можна знайти протокол засідання постійної комісії запорізької міської ради з питань розвитку підприємництва, торгівлі, побутового обслуговування та захисту прав споживачів (№79), на якому слухалось звернення підприємців з ринку з проханням врегулювати спірні питання з ТОВ “Аверс”. У тому числі підприємці призивали публічно відповісти представників фірми на питання, куди були витрачені кошти, які сплачувались за послуги ринку.

Кому належать інші ринки. Повний список власників

Серед власників інших міських базарів також є поважні люди: знайшлись і колишні народні депутати, і екс-депутати Запорізької міської ради та їх діти.

Комунарський район

Ринок фірми “Торгсервис” по вулиці Новокузнецькій, 6  Її співвласниками нині значаться Ігор Шевченко та Анатолій Шніц.

Торговий майданчик “Гурман-люкс” поряд із залізничним вокзалом “Запоріжжя-1”. Земля під ринком знаходиться в оренді у ТОВ “Гурман-люкс”. Раніше ця фірма зазначалась власником (адміністратором) ринку. У засновниках цього ТОВ – ПАТ “Українська автомобільна корпорація” та ТОВ “Автомобільний центр Голосіївський” колишнього народного депутата Таріела Васадзе. Але згідно інформації міськради, ринок фактично адмініструє приватний підприємець Михайло Гиря (можливо, як суборендар).

Олександрівський район

Окрім вищевказано конгломерату “Анголенко”, поряд з комунальним “Малим ринком знаходиться ринок “Індустрія” комбінату комунальних підприємств Жовтневого району.

Шевченківський район

Торговий майданчик “Сокіл” по вул. Авраменко, 8 адмініструє однойменне ПФ “Сокіл” Віктора Трішечкіна.

Торговий майданчик “Гвідон-плюс” по вул. Авраменко, 2. Адмініструє цей автомобільний ринок ТОВ ВК “Гвідон-плюс” Сергія Таранова, Володимира та Олега Гордієнко. У 2006-2010 рр. Володимир Гордієнко був депутатом Запорізької міської ради.

Ринок “Галакс” по вул. Спартака Маковського, 5. Ринок адмініструє ПП “Галакс-2010” Олександра Первілова. Фірма утворилася внаслідок реорганізації іншого підприємства – ЗАТ “Транспортна фірма “Галакс”, якій за рішенням міськради, у 2006-2007 рр. надали в оренду ряд земельних ділянок.

Торговий майданчик у Шевченківському районі по вул. Військбуд, 69а (с-ще “Мокре”). Офіційний власник ринку – державний концерн “Військторгсервіс”.

Квітковий павільйон “Троянда”  розі пр. Моторобудівників – вул. Іванова належить підприємству “Троянда-сервіс” Шевченківської районної громадської організації “Троянда”. Керівником громадської організації “Троянда” зазначений Валерій Фіанцев. Він також значиться у співзасновниках ТОВ “Конвалія-2015”, основна діяльність якої – роздрібна торгівля квітами, рослинами, насінням, добривами.

Вознесенівський район

Авторинок “Слов’янський” знаходиться по вул. Брянська, 15. Адмініструє ринок ТОВ “Фірма “Азов Ігоря Ордината та Валерія Гончара.

Торговий майданчик “Квіти” по вул. Лермонтова неподалік від обласного цирку. Майданчик належить ТОВ “Квіти”, у складі якого 15 засновників. Серед них Олександр Воляник, який  обирався у 2010 році до Тернівської сільської ради Вільнянського району.

Дніпровський район

Правобережний ринок по вул. Щаслива, 4а. За даними міськради, ринок адмініструє ФОП Попова О.О., але власником ринку зазначена Барц Я. Є. За кадастровою картою на Яну Барц оформлено дві земельні ділянки за адресою вул. Щаслива, 4 а: на 0,08 га (знаходиться в оренді) та 0,47 га (ПП Барц Яна Євгеніївна має право постійного користування цією земельною ділянкою). Яна Барц – це дружина Еріха Барца, колишнього депутата Запорізької обласної ради (6 скликання) та донька Неоніли Сепп, екс-депутата міськради (5, 6 скликання) та співвласниці ТОВ “Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації” у якому Яна Барц наразі зазначена підписантом. У 2010 році Яна Барц сама балотувалася до  Запорізької міської ради.

Бородінський ринок по вул.  Товариська, 49. Офіційно ринок адмініструє ФОП Бранець Дмитро Михайлович.

Ринок “Універсал-маркет” по вул. Руставі 1в однойменного ТОВ “Універсал-маркет”, яке належить Михайлу Михайлову та Олегу Садовому.

Торговий майданчик “Хортиця-Лада”  по вул.  Хакаська, 1. За повідомленням Запорізької міської ради цей авторинок адмініструє ПАТ “ХортицяЛада”. Цікаво, що у 2011 році найбільшим акціонером цього підприємства (68,44% акцій) було російське підприємство ВАТ “Лада-сервіс”. Також невеликі частки акцій (1,33% та 1,73%) належали Ленінській райдержадміністрації та Запорізькій обласній організації Всеукраїнської спілки автомобілістів. У 2012 році було порушено провадження у справі про банкрутство ПАТ “ХортицяЛада”, але потім була укладена мирова угода з кредиторами.

Торговий майданчик “Флора” розташований за адресою вул. Щаслива/Дніпровське шосе. Належить ОККА “Флора” – обслуговуючий кооператив квітників-аматорів. У його складі – 22 особи. Керівником кооперативу зазначена Тетяна Шевченко. Кооператив було зареєстровано ще у 1996 році.

Торговий майданчик “В-Хортиця-1” по вулиці Шушенській, 21. Адмініструє ТОВ “В-Хортиця-1”. У засновниках підприємства зараз зазначені троє: Борис Сідельніков, Ірина Гребенюк, Микола Звичайний. Микола Звичайний також зазначений як співзасновник запорізького ТОВ “Завод вантажопідйомної техніки”.

Ринок “Селянський”. Знаходиться за адресою вул. Айвазовського, 9. За описом – двоповерховий торговий комплекс. Адмініструє ринок ТОВ “ТК ТЕТА”. Фірма зареєстрована у Києві. У її засновниках – Євген Литвиненко, який вніс до статутного фонду 3,5 млн. грн. Земельну ділянку під ринок фірма отримала в оренду вперше у 2003 році. Раніше, у 2000 році, ТОВ “ТК ТЕТА” викупило нерухомість на цій землі у ЗАТ “Дніпробуд”.

Хортицький район

Ринок “Ювілейний” по однойменному проспекту один з найбільших в Хортицькому районі. Розташований за адресою пр. Ювілейний, 23 в. Земля під ринком (1,46 га) знаходиться в оренді у ПП “Берни”, засновником якого зараз зазначений Микола Береговий.

Ринок “Воронезький” по вул. Василя Сергієнка (Задніпровська), 31. Адмініструє ринок ТОВ “В.І.Д.”. Фірма зареєстрована на Олександра Кроля, який зробив внесок до статутного фонду 2,3 млн. грн.

“Нікопольский поворот”. Офіційна адреса ринку – Хортицьке шосе, 46. Адмініструє ринок ТОВ “ВЄД”. Фірма була зареєстрована ще 1993 році. У засновниках фірми – Коптєлова Марієта. Керівником зазначений Микола Коптєлов. За інформацією із судових реєстрів, ТОВ “ВЄД” отримувало землю ринку в оренду ще у  2000 році. Це ж підприємство згодом побудувало там торгові павільйони.

Заводський район

Окрім комунального “Заводського ринку”, згідно інформації Департаменту надання адміністративних послуг та розвитку підприємництва Запорізької міської ради, у Заводському районі ринків офіційно немає. Але на сайті міськради зазначено, що у районі є  додатково торговельні ряди та площадки.

Ринок/торгові ряди за адресою вул. Тенісна, 11а. Адмініструє ТОВ “Наполеон”. Засновник підприємства – Роман Олещенко. Також значиться у засновниках фірми “Оборонресурс”. Основна діяльність цього ТОВ – оптова торгівля відходами та брухтом.

Ринок/торгові ряди за адресою вул. Глазунова, 11. Адмініструє ТОВ “Компанія МБМ”. У власниках фірми – Бехбудов Сархан Агабек-Огли, Мамедов Курбан Гюлали Огли, Мамєдов Камал Ісмаїл Огли.

Ринок/торгові ряди на вулиці Електричній (поміж будинками 247 та 249). Адмініструє ТОВ “Маленький привіз”. У власниках фірми сім осіб: Лариса Арділь, Олександр Бойчук, Валентина Боса, Наталя Ічетовкіна, Володимир Садовник, Любов Федько та Ганна Хайрулліна.

Ольга Приходько

Вперше опубліковано на «Наші гроші. Запоріжжя»