Инфографика

Як запорізькі поліцейські собі авто купували

З початком електронного декларування для держслужбовців та посадовців стало обвязковим не тільки подавати щорічні «звіти» про своє майно і прибутки, але й окремо повідомляти про коштовні придбання. Це, наприклад, стосується транспортних засобів: купуючи чергову автівку посадовець має зробити окреме повідомлення про це протягом десяти днів на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. Для «Ні корупції!» ми проаналізували такі повідомлення (повідомлення про зміни у майновому стані) за 2017 рік та виокремили всіх працівників поліції та працівників сервісних центрів МВС Запоріжжя, які офіційно стали власниками авто у 2017 році. Тепер розповідаємо, хто зробив найдорожчі придбання.

 

HYUNDAI SANTA FE  ДЛЯ НАЧАЛЬНИКА ПОЛІЦІЇ ОХОРОНИ.

Найдорожче придбання у минулому році зробив Сергій Рубанов, який нині очолює Управління поліції охорони — структурний підрозділ ГУ НП Запорізької області. У лютому 2017 року він став власником автівки Hyundai Santa Fe (2015 р.в.), середня ринкова вартість якої зараз – близько 711 тисяч гривень.

Приблизно так виглядає Hyundai Santa Fe 2015 р.в., фото rik-2016.pp.ua

Минулого року у родині Сергія Рубанова це було не єдине придбання. Його син, Денис Рубанов, який донедавна працював старшим інспектором з особливих доручень відділу нагляду за станом доріг Управління превентивної діяльності ГУ НП в Запорізькій області, у лютому 2017-го року також купив собі машину — FORD Mondeo (2012 р.в.). Орієнтовна ринкова вартість авто — 328 тисяч гривень (декларована ціна придбання становила 187 088 гривень, тобто, була приблизно вдвічі меншою). При цьому весь дохід і всі грошові збереження Дениса Рубанова за попередній 2016 рік складалися лише із зарплатні у розмірі 89 100 гривень. Наприкінці 2017 року посадовець подав декларацію перед звільненням. Після звільнення він отримав вихідну допомогу у розмірі близько 74 тисяч гривень та отримував соціальні виплати від центру зайнятості.

Його батько, Сергій Рубанов, у своїй декларації за 2015 рік і надалі серед членів родини вказує тільки дружину – Наталію Рубанову. Сукупний дохід і всі грошові збереження родини у 2016 році складали 957 тисяч гривень. За 2017 рік сукупні грошові надбання родини становили близько 1,55 млн.грн. З них 130 тисяч гривень та 10 тисяч доларів були задекларовані у якості готівкових збережень. Інше отримано у 2017 році переважно у якості зарплатні та від продажу двох попередніх автівок — Hyundai Santa Fe (2010 р.в.) та Ford Focus (2008 р.в.).  Зауважимо, що і у декларації за 2016 рік, і у декларації за 2017 рік не зазначаються джерела отримання родиною доходів. Тобто, наприклад, яка установа сплачувала дружині посадовця зарплатню, не вказується.

Стосовно Наталії Рубанової інформації небагато. Відомо, що приватним підприємцем вона не була – такої інформації немає в державному реєстрі фіз-осіб підприємців. Натомість можна знайти повідомлення, за якими повна тезка жінки, Наталія Рубанова, працює вчителем в одній із шкіл Запоріжжя. Про самого Сергія Рубанова відомо, що він очолює Управління поліції охорони (раніше – Державна служба охорони при УМВС в Запорізькій області) з 2010 року.

Окрім грошей та авто серед надбань родини, згідно декларації Сергія Рубанова за 2017 рік – житловий будинок на 234 кв.м., з офіційною вартістю 636 тисяч гривень у Запоріжжі (придбаний у 2011 році). Також – садовий будинок на 43,3 кв.м. (отриманий у 2014 році) у Кирилівці (курортна зона).

 

SKODA OCTAVIA ЗА ПІВМІЛЬЙОНА ДЛЯ СЛІДЧОГО.

У червні минулого року про придбання також повідомив Денис Шевченко, слідчий Вознесенівського відділення поліції Дніпровського відділу поліції ГУ НП в Запорізькій області. Зокрема, він повідомив, що став власником Skoda Octavia A7 (2017 р.в.) – тобто, нової автівки. За декларацію ціна придбання становила майже 600 тисяч гривень. Зараз середня ринкова ціна на авто приблизно така сама – 573 тисячі гривень.

Приблизно так виглядає Skoda Octavia A7 2017 р.в., фото infocar.ua

З попередніх декларацій відомо, що слідчим Денис Шевченко працює принаймні три останні роки. Зарплатня, наприклад, за минулий рік у службовця становила 126 993 гривні (в середньому приблизно – 10 600 гривень на місяць). Серед членів родини три роки поспіль вказує тільки дружину, Вікторію Саричеву. Ще у 2015 році вона отримувала допомогу по безробіттю та невелику зарплатню у розмірі 8648 гривень за рік. Вказано, що у 2016-му та 2017-му році працювала у відділенні банку. За минулий рік отримала 62 тисячі гривень зарплатні (близько 5 200 гривень на місяць).

За минулі три роки сукупні доходи разом із грошовими збереженнями родини (тобто, все, що мало подружжя) становили: 2015 рік – 66 118 грн., 2016 рік – 112 281 гривня, 2017 рік – 420 095 гривень.

У минулому році окрім зарплатні (126 993 гривень – службовець, 62 000 гривень — дружина), левову частку доходів склали також надходження від продажу попереднього авто — Kia Rio (2012 р.в.), яке купувалось новим у 2012 році, та яке у березні 2017 року продали за 231 тисячу гривень. Тобто, у березні 2017 року службовець продав старе авто, а вже у червні 2017 року став власником іншого, майже за 600 тисяч гривень. Але навіть офіційно задекларовані трирічні сукупні доходи родини (598 494 гривні) наразі не можуть пояснити це придбання. Ми звернулися за коментарями до службовця. Він пояснює – купити авто допомогла родина.

«Купити авто мені допомогли батьки, зокрема мати. Вона додала необхідну частину коштів на це придбання. Іншу частину я отримав від продажу попереднього авто, про що повідомляв раніше у відповідній формі змін майнового стану. Я нічого не приховував ніколи, і до цього все декларував. Оскільки я не живу із матірю, то не вказую її у своїх деклараціях», — коментує Денис Шевченко. За його словами, мати вже багато років працює лікарем у приватній клініці.

 

НОВА SUZUKI VITARA ДЛЯ ОПЕРУПОВНОВАЖЕНОГО.

Власником нового авто у минулому році також став Станіслав Зелінський, оперуповноважений ГУНП в Запорізькій області. Згідно витягу з реєстру МВС, у серпні 2017 року він став власником Suzuki Vitara (2017 р.в.), а у вересні 2017 року подав відповідне повідомлення про це на сайті НАЗК. Офіційна ціна автівки становила 530 640 гривень. Середня ринкова вартість цього авто зараз трохи нижча – близько 482 тисяч гривень.

Приблизно так виглядає Suzuki Vitara 2017 р.в., фото uk.motor1.com

Гроші на це придбання у розмірі 530 640 гривень чоловіку фактично подарувала дружина, Ольга Зелінська. У вересні 2017 року службовець зробив про це відповідне повідомлення на сайті НАЗК. Але за офіційними документами, зокрема деклараціями чоловіка, Ольга Зелінська два минулі роки не отримувала будь-яких доходів і не мала грошових заощаджень. Такої інформації немає у деклараціях за 2016 рік та 2017 рік. Весь сімейний дохід, згідно офіційних даних, два роки поспіль складається виключно із зарплатні Станіслава Зелінського. Так, у 2016 році він становив 85 631 гривню, у 2017 році – 136 891 гривню. Жодних грошових заощаджень у родини не було.

Станом на 2016 рік родина володіла квартирою у Запоріжжі на 63,47 кв.м., яка частково належить дружині. Також автівку Hyundai Accent (2013 р.в.), придбаною новою у 2013 році, яка офіційно також належала дружині. У декларації за 2017 рік вказаної автівки вже немає. Згідно реєстру УМВС станом на травень 2018 року, Ольга Зелінська також не володіє транспортними засобами. Але будь-якої інформації про продаж авто чи інші дії відносно нього на сайті НАЗК сьогодні не зазначено.

Оскільки за декларацією оперуповноваженого неможливо встановити конкретний підрозділ, у якому він працює, ми звернулися до прес-служби ГУ НП у Запорізькій області із проханням забезпечити надання коментаря службовця з приводу нового придбання. Згодом нам зателефонувала його дружина, Ольга Зелінська:

«Фактично це моє авто і я на ньому постійно їжджу. Просто вирішили так, що оформимо цю машину на чоловіка. Він порядна людина, а з приводу заповнення декларації виникло непорозуміння. На роботі йому не роз’яснили, як правильно заповнювати декларацію, тому він мої доходи не вказав, зазначив тільки свої. До того ж, чоловік не відслідковує мої доходи, тому і не зміг би їх задекларувати.

Я працюю адвокатом, веду кримінальні справи. Перед купівлею нового авто я продала своє старе авто, яке було в мене приблизно п’ять років. Свого часу попереднє авто мені допомагала купити мати. Продавши старе авто та доклавши приблизно 150 тисяч гривень, купили нове. З приводу всіх придбань в мене є всі підтверджуючі документи і я можу про все відзвітувати».

З відкритих джерел відомо, що у цьому році Ольга Зелінська була захисником колишнього бойовика ДНР, який здався українським спецслужбам.

 

NISSAN QASHQAI ДЛЯ ПРАЦІВНИКА ПОЛІЦІЇ ТА СУДДІ.

У минулому році Віктор Калюжний вже працював начальником відділу Управління захисту економіки в Полтавській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України.  Але у 2016 році займав аналогічну посаду у Запоріжжі. У середині лютого 2017 року він подав повідомлення про зміни у майновому стані. Стосувалися вони того, що вже колишній запорізький службовець став власником нового авто — Nissan Qashqai (2010 р.в.) за ціною 273 200 гривень. Ринкова ж вартість транспортного засобу становить зараз близько 341 тисяч гривень.

Приблизно так виглядає Nissan Qashqai 2010 р.в., фото avto.pro

Щоправда, при ретельному вивченні документів з’ясувалось: офіційною власницею цього авто у лютому 2017 року все ж таки стала дружина посадовця, Вікторія Калюжна. Вона працює головою Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя.

Сукупний дохід і грошові збереження подружжя станом на 2016 рік склали 943 тисячі гривень. З них 520 тисяч гривень задекларував Віктор Калюжний — у якості готівкових збережень. Інші кошти отримували протягом року — в основному у якості зарплатні (114 437 гривень – службовець, 257 300 гривень — дружина). Також у родини було дві автівки, обидві перебували у власності Віктора Калюжного: Lexus  RX-400h (2007 р.в.) вартістю 484 000 гривень та ВАЗ 2107 (2005 р.в.). вартістю 20 000 гривень. Вікторія Калюжна на правах власності мала частку квартири загальною площею 45 кв.м. Інше задеклароване житло перебувало у користуванні родини (службове житло на 18 кв.м. та квартира на 69, 6 кв.м.).

Станом на 2017 рік сукупний дохід і кошти родини становили 972 тисячі гривень. Зокрема, Віктор Калюжний декларував 450 тисяч гривень у якості готівкових збережень. Інші кошти отримали у якості зарплати (172 138 гривень – посадовець, 305 032 гривень — дружина). Також Віктор Калюжний отримав 44 800 гривень від продажу авто (ВАЗ). Окрім того родина, на додачу до наявної нерухомості, винайняла в оренду ще дві квартири: на 44,5 кв.м. у Запоріжжі та на 62,2 кв.м. у Полтаві.

 

MITSUBISHI OUTLANDER XL ДЛЯ СПЕЦІАЛІСТА СЕРВІСНОГО ЦЕНТРУ.

У травні 2017 року головний спеціаліст Регіонального сервісного центру МВС у Запорізькій області Олександр Гринь повідомив про те, що отримав спадок від батька. Окрім квартири на 29 кв.м. у складі цього спадку опинився позашляховик Mitsubishi Outlander XL (2009 р.в.) з нині ринковою вартістю близько 341 тисяча гривень.

Приблизно так виглядає Mitsubishi Outlander XL 2009 р.в., фото autorambler.ru

З попередніх декларацій відомо, що це авто батько посадовця, Іван Гринь, придбав собі у 2016 році, оформивши на сина право керування. Тоді придбання офіційно коштувало 200 000 гривень. Знайти будь-яку інформацію про Івана Гриня сьогодні не вдається. Відомо лише, що підприємцем він не був – такої інформації сьогодні немає у держреєстрі фіз.-осіб підприємців. Вказану автівку, отриману у спадок від батька, Олександр Гринь переоформив на дружину. Згідно витягів МВС, офіційним власником Mitsubishi Outlander XL сьогодні значиться Людмила Гринь. Вона працює в Територіальному медичному об’єднанні МВС України по Запорізькій області, яке надає медико-санітарну допомогу працівникам поліції.

Станом на 2017 рік подружжя в цілому мало 829 тисяч гривень та 10 тисяч доларів. З них 10 тисяч доларів та 190 тисяч гривень були розміщені на банківських рахунках. Ще 310 тисяч гривень були отримані у якості спадку. Інші надходження становили заробітну плату (сукупно 289 428 гривень), пенсію (Олександр Гринь – 20 400 гривень), проценти по депозитам (сукупно 17 144 гривні). Також Олександр Гринь минулого року отримав субсидію від управління праці та соціального захисту населення по Хортицькому району у розмірі 2619 гривень.

У власності подружжя станом на 2017 рік також було дві квартири у Запоріжжі (на 51,38 кв.м. та 29 кв.м.) та дачний будинок на 89,3 кв.м. у Розумівці. Окрім того, у березні 2018 року Олександр Гринь отримав також у спадок вже від матері, Олени Гринь, квартиру на 68 кв.м. у Запоріжжі.

Стосовно слідчого Дениса Шевченка та оперуповноваженого Станіслава Зелінського ми додатково зробили запити до ГУ НП у Запорізькій області і запитали, чи проходили службовці перевірку відповідно до закону «Про очищення влади». Нагадаємо, за цим законом службовців також мають перевіряти на відповідність вартості майна, вказаного у декларації, офіційним доходам. За повідомленням ГУ НП у Запорізькій області, обидва службовця вказану перевірку пройшли, проте відбулося це у 2015 році.

Ольга Приходько, для «Ні корупції!»
Текст було вперше опубліковано на ресурсі «Ні корупції!»

Добавить комментарий